
Японці запускають експеримент із виробництва саке у космосі
Японські компанії Mitsubishi Heavy Industries та DASSAI спільно запускають експеримент DASSAI MOON Project, який полягає у виробництві саке на Міжнародній космічній станції. Для цього вони відправляють на МКС спеціальну установку для ферментації саке, яка імітує умови з пониженою гравітацією, схожі на місячні. Установка містить резервуар для ферментації та центрифугу, яка імітує силу тяжіння на Місяці. Протягом двох тижнів відбудеться процес бродіння, після чого зразок ферментованої рисової маси заморозять і доставлять на Землю. З нього вироблять саке “DASSAI MOON – Made in Space”, який планують продати за $720 тисяч. Кошти від продажу підуть на розвиток японських космічних програм, а частину зразка залишать для наукового аналізу. Цей експеримент може стати першим кроком у виробництві продуктів на Місяці та важливою підготовкою для майбутніх космічних місій та створення постійних баз у космосі.