
Фастфуд може зіпсувати пам’ять всього за чотири дні - дослідження
Вчені з Університету Північної Кароліни виявили, що дієта з великою кількістю жирної “швидкої їжі” може негативно впливати на роботу мозку всього за кілька днів. Дослідження показали, що така дієта активує певний тип клітин у гіпокампі, відповідальних за пам’ять, через знижену здатність мозку засвоювати глюкозу. Пам’ять може почати працювати гірше вже через чотири дні такого харчування. Вчені також встановили, що відновлення рівня глюкози у мозку може покращити роботу цих клітин і повернути пам’ять у норму. Інтервенції у вигляді періодичного голодування після такої дієти виявилися ефективними в зниженні активності цих клітин і покращенні когнітивних функцій. Ці результати підкреслюють важливість здорового харчування для збереження пам’яті і можуть допомогти у розробці нових методів профілактики неврологічних захворювань, пов’язаних з ожирінням та метаболічними розладами, зокрема деменції та хвороби Альцгеймера.